MURATURI SI ALTE CONSERVE

SFECLĂ ROŞIE ÎN OŢET     Sfecla roşie este foarte sănătoasă, cred că ştiţi cu toţii deja. În Slovacia se consumă mult mai multă sfeclă roşie decât la noi şi din acest motiv, de sănătate, m-am hotărât să încerc să fac câteva borcane cu sfeclă în oţet să văd cum reacţionează Tibor şi copii la ea. Nu prea au fost ei încântaţi cu toate că salata mea nu este rea. Chiar şi pentru mine, sfecla a fost o problemă până când am început să ţin o cură de dezintoxicare a organismului în care leguma de baza a fost sfecla roşie. În timpul acestei cure m-am obişnuit cu gustul ei şi acum îmi place, aşa că altceva nu-mi rămâne decât să mănânc singură toate cele patru borcane pregătite.
     Reţeta este dintr-o carte slovacă cu conserve pentru iarnă.
     INGREDIENTE: aprox. 2 kg sfeclă roşie
                                250 ml oţet 8%
                                90 g zahăr
                                500 ml apă
                                25 g sare
                                seminţe chimen, fenicul si anason


     Sfecla o curăţăm bine de pământ sub jet de apă rece şi o punem la fiert în apă cu sare.


     O lăsăm la fiert cel puţin o ora. În momentul în care intră uşor furculiţa în sfeclă, aceasta este fiartă. Lăsăm sfeclă să se răcească în apă rece şi o curăţăm de coajă. Curăţarea ei se face destul de uşor şi nu este nevoie de cuţit. Cu mâna, împingem uşor coajă în sus şi în jos şi o să vedeţi că se desprinde foarte uşor.
     Sfecla curăţată de coajă o radem pe răzătoarea mare sau o tăiem cubuleţe. Am ales varianta cu răzătoarea pentru că nu am avut mult timp la dispoziţie când am pregătit reţeta.


     În urma răzuirii o să vedeţi că sfecla va lasă multă zeamă. Acest suc eu l-am aruncat pentru că altfel nu aveam unde să mai pun în borcane amestecul de apă şi oţet.
     Borcanele în care conservăm sfecla trebuie să fie curate şi uscate.
     Într-o oală punem la fiert apa şi oţetul, adăugăm zahărul şi sarea şi cînd începe să clocotească închidem focul şi dăm deoparte.
     În fiecare borcan punem câte 1 g de seminţe de anason, chimen şi fenicul. Mi s-a terminat chimenul şi din acest motiv am completat cu chimion, cât şi cu chimen măcinat. Umplem fiecare borcan cu sfecla rasă şi scursă de zeamă. Am umplut aprox. 3/4 fiecare borcan. Completăm cu amestecul de apă şi oţet şi închidem ermetic borcanele. Din oţetul pregatit mi-a mai rămas, dar ulterior îl folosesc la salate.
     Sterilizăm borcanele la bain marie pentru 20 minute. Dacă folosiţi borcane mai mari de 1 l este recomandată fierberea pentru 30 minute. Lăsăm borcanele să se răcească şi a doua zi le depozităm în cămară la loc răcoros.
     Servim salata de sfeclă în oţet alături de fripturi sau alte preparate din carne.


     Să aveţi poftă,
     Nico


Grófová Nicoleta

Un produs Blogger.