ALTE DESERTURI

LIEVANCE CU DOVLEAC (TEKVICOVÉ LIEVANCE)     "Lievancele" (citeşte lievanţele) sunt specifice Slovaciei şi se pregătesc într-o tigaie specială care are 4 compartimente, tigaie care în România se vinde ca fiind pentru ouă ochiuri. Dacă este sau nu diferenţa între aceea tigaie şi cea de la noi, nu ştiu, tigaie pentru ouă ochiuri nu am. Logic nu ar trebui să existe diferenţe, dar practic orice este posibil. Probabil este vorba de o politică de marketing atâta timp cât lievancele nu sunt produse româneşti.
     Revenind la explicaţiile noastre, lievancele sunt un fel de miniclatite pregătite din aluat în care punem drojdie şi care se servesc unse cu gem sau dulceaţă, presărate cu brânză dulce (dacă va place) şi obligatoriu cu un moţ generos de smântână acră. În Slovacia se servesc atât la micul dejun, prânz sau cină.
     Pot fi pregătite şi într-o tigaie normală de clătite în care punem cantităţi mici de aluat pe care încercăm să le întindem de aceeaşi dimeniune....ceva asemănător clatitelor americane care deasemenea nu se fac de mărimea dimensiunii clasice a tigăii de clătite.
     Lievancele pregătite de mine astăzi au ca şi ingredient principal dovleacul pentru plăcintă de la Naturelo. Dovleacul pentru plăcintă de la Naturelo este alternativă rapidă şi gustoasă a dovleacului crud de prin galantare. Dintotdeauna mi-a plăcut dovleacul, dar mizeria care se face când îl curăţăm şi îl radem, recunosc că nu mă încântă. De aceea, cînd am găsit la Naturelo dovleac pentru plăcintă am fost foarte fericită: încă o poftă împlinită foarte uşor şi cu minimum de efort. Mulţumesc frumos Naturelo!

     INGREDIENTE: 150 g dovleac pentru plăcintă Naturelo
                                165 g făină
                                300 ml lapte
                                1 ou
                                2 linguri ulei
                                2 linguri zahăr
                                1/4 pacheţel drojdie
                                1/4 linguriţă scorţişoară
                                1/4 linguriţă ghimbir măcinat


     Într-un castron amestecăm dovleacul cu laptele, oul, uleiul şi condimentele. Drojdia o frecăm cu zahărul şi o adăugăm în castron. Adăugăm făină şi cu ajutorul mixer-ului amestecăm cât compoziţia să fie omogenă. Dăm compoziţia obţinută la rece pentru o ora.
     În tigaia specială pentru lievance punem puţin ulei în fiecare din cele 4 compartimente. Cînd tigaia este încinsă adăugăm câte o lingură de aluat în fiecare compartiment. Clătinam puţin cu tigaia pentru că aluatul să se aşeze şi să se întindă uniform.


     Punem pe foc şi mai departe procedăm exact ca şi la pregătirea clatitelor. Întoarcem lievancele cu ajutorul unui cuţit şi cînd sunt rumenite şi pe partea cealaltă le scoatem pe o farfurie.


     Servim lievancele unse cu gem şi presărate din belşug cu smântână acră. Un deliciu adevărat!
      O sâmbătă frumoasă tuturor!
      Nico

Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.