DULCETURI SI COMPOTURI

DULCEATA DE CIRESE AMARE     Dulceata de cirese amare am mancat pana acum numai cumparata. Printre copacii din gradina parintilor nu se numara un astfel de cires, de aceea cand am realizat ca ciresul de pe strada noastra este exact cires cu cirese amare am fost foarte fericita. Imediat sotul meu a primit sarcina sa culeaga cirese amare. Pentru ca inca mai am dulceata de cirese amare de la Raureni am decis sa incerc cu o cantitate simbolica sa vad ce imi iese. Si a iesit...o dulceata aromata si gustoasa. Intre preferintele noastre este pe locul 2 dupa dulceata din fructe de soc.
     INGREDIENTE: 1 cirese amare fara samburi
                                1 kg zahar
                                zeama de la o lamaie


     Ciresele le spalam si le scoatem samburii. Am folosit pentru scos samburii acelasi dispozitiv care se afla deja in e-shopul blogului. In timpul cat am scos samburii cireselor le-am stropit cu zeama de lamaie.


     Punem ciresele intr-o cratita si le presaram cu zaharul. Le lasam asa pana a doua zi.
     De dimineata, punem cratita pe aragaz la foc mic,


     si fierbem pana cind dulceata are consistenta optima. Se verifica picurand sirop pe o farfurie rece. Daca picaturile de sirop nu se preling, dulceata este gata.


     Turnam dulceata calda sau rece in borcanele curate si uscate. Din cate stiu de la mama mea, la dulceata nu este nevoie ca si la gem sa o turnam fierbinte in borcane. Totodata, se spune ca se zahariseste daca introducem inapoi in dulceata o lingurita cu care am degustat dulceata. Inchidem borcanele si le pastram in camara la loc racoros.


     Este foarte buna si merita cu siguranta incercata, chiar si in cantitate mai mica...macar de pofta si ca sa avem in camara din fiecare cate putin.     Am folosit dulceata de cirese amare in realizarea acestui desert rece.
     Sa aveti spor in toate,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.