LEGUME SI ZARZAVAT

CONOPIDĂ PANE (VYPRÁŽANÝ KARFIOL)      În perioada toamnei, dar şi pe parcursul anului, slovacii servesc cu plăcere conopidă pane cu cartofi prăjiţi şi sos tartar. Pot să spun că este un adevărat deliciu, chiar dacă prăjitul în ulei nu este foarte sănătos. Având în vedere că prăjesc numai conopidă pane şi ciuperci pane...din joi în Paşti, cred că nu este foarte grav consumul ocazional de cartofi prăjiţi.
     INGREDIENTE: 1 conopidă potrivită
                                2 ouă
                                150 ml lapte
                                vegeta
                                pesmet din pâine
                                făină
                                lapte
                                ulei pentru prăjit


     Conopida o spălăm şi o rupem bucheţele micuţe.
     Într-o oală punem apă cu sare şi cînd începe să clocotească introducem bucheţelele de conopidă. Opărim conopida preţ de 4-5 minute.


     Scoatem conopida într-o sită de bucătărie şi o clătim sub jet de apă rece.
     În trei castroane separate punem făină, pesmetul şi ouăle. Ouăle le amestecăm cu un praf de vegeta şi le diluăm cu laptele.


     Începem să îmbrăcăm conopida pe rând prin făină, apoi o dăm prin amestecul de lapte şi ouă şi la final o trecem prin pesmetul fin. Procedăm la fel cu toate bucheţelele de conopidă pe care le aşezăm pe o farfurie.


     Pentru prăjit folosim friteuza sau o tigaie înalta în care punem aproximativ 750 ml ulei. Prăjim conopida în uleiul încins, la foc mediu până se rumeneşte frumos pe ambele părţi.


     Servim conopida pane cu cartofi prăjiţi şi sos tartar. Opţional putem presăra şi caşcaval ras.
    Atunci cînd conopida este ieftină şi este pe toate drumurile, o putem opări, trece prin făină, ou şi pesmet şi bucheţelele astfel îmbrăcate le putem congela. Eu procedez astfel: le aşez pe o tavă sau pe un fund de lemn, le bag la congelator şi gata congelate le strâng pe toate într-o pungă. Cînd le prăjesc nu le decongelez înainte.
     Se pot congela şi numai opărite. Înainte de prăjire şi servire, fără a fi decongelate le trecem prin făină, ouă, pesmet şi le prăjim imediat. Ambele variante sunt ok, depinde de timpul şi de dispoziţia noastră în momentul în care ne hotărâm să congelam conopida pentru iarnă.

     Să aveţi poftă!
     Nico


Nicoleta Grófová

2 comentarii :

  1. Nico, deci nu fierbem inainte conopida si dupa aceea o impesmetam si o prajim. direct o spalam, o impesmetam si o prajim, un va fi tare? Astept raspuns si merci. Poop.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Nico! Ma speriasem ca nu am specificat pentru ca odata am facut si eu asa, adica nu am oparit conopida si intr-adevar a iesit tare. Asadar, am vazut ca este specificat in reteta, conopida o oparim inainte, 5 minute...si apoi procedam ca si la snitele. O zi frumoasa! Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.